CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

31 Aralık 2007 Pazartesi

satı halalardayız



istanbula ait o kadar resim varki aslında ama seçme yaparak koydum. bu resimlerimiz satı halamıza gittiğimizde çekilenlerden. babannemizin yedisi bittikten sonra zaten rabia halalara çok yakın oturan satı halamızda kaldık iki gecede. kazım enişte,satı hala ve sertanla bol bol vakit geçirdik,hatta bi gün sertanı okula bırakmaya gittik ve ordanda merzifonlu hemşerilerimizden alışveriş yaptık,onların evinde hazırlanan ıspanaklı börek içinden yedi kızım :)sertan eylüşle oynadı bol bol,satı halası ve eylüş yatakta gülücükle attılar.

bayramda


bayramın birinci günü sabah en büyük olması sebebiyle satı halalardaydık. satı halanın kızı şule ve eşi serdar oğulları sertanla,rabia hala eşi aslan enişte ve kızları eda,şadıman hala (oğlu celal akşama doğru gelebildi) hepberaber güzel bi kahvaltı yaptık,rabia hala ve aslan enişte kurbanlık için gittiler biz ise evde gelenleri kaşıladık. o gün kurban telaşı ile geçti tabiki .

bayramda


bayamın birinci günü sabah eda ile kızım süslenip indi satı halalara e en küçük onlar ailede haliyle onlar süslendi. birinci gün akşamı küçük hala esra ve eşi yasin geldiler. kızımın barış ve dürdoşlada resmi var ve rabia halaların alt kiracısı gülsümlede.yasinin kucaında iki kızı gören ve karnında efeyi taşıyan esra "napalım oğlanı bulana kadar yaptık" diye bi espride patlattı:)

küçük hala esra



satı halalarda kaldıktan sonra küçük hala esralara gittik cumartesi,yasin gecede olduğundan evde uyuyordu o nedenle ses yapmamak için yemeği dışarda yemeye karar verdik ve ayazmaya gittik. çok güzel bi yer çok beğendim ama kızım üşümesin diye içeriyi tercih ettik burada ayazmadan resimler yok çünkü edanın cep telinde kaldı ben makinayı evde unuttuğum için.arefe gününe kadar esralarda kaldık ve pazartesi günü tek başıma pendik çarşısına inip kızıma,ebuşa ve alaraya bişeyler aldım. salı günü ise esra,ben ve eylüş indik pendiğe ve esraya bayram için ve doğum sonası için alışveriş yaptık. arefe günü yasin bizi rabia halalara götürdü sonrada babamızı almaya gittik ordanda tatlı ve su böreği için siniye uğradık,eve gelip bayram için yapılacakları yaptık.bu defa kızımı arefe suyuyla yıkayamadım çok istesemde kısmet değilmiş.



ilk gittiğimiz zamanlar çektiğim fotoğraflarda kızım aslan eniştesi ile elinde kumanda ile ama bu kumanda çocuk kumandasıymış yani eski kullanılmayan bi kumanda, eve gelen çocuklar oynasın diye saklıyorlar ve gayette iyi yapıyorlar çünkü kumanda ve cep telefonuna bayılmayan çocuk yok sanırım.ve kızım esralarda kalırken yağız efenin odasında yattı hatta o kadar keyif aldıki ayak ayak üstüne atarak poz verdi.

30 Aralık 2007 Pazar

istanbulda alınan hediyelerimiz:)


istanbula gezmeye değil zoraki gitsekte kızımı ilk defa görenler ona bişeyler aldılar pardon bişeyler deyince haklarını yemiş oluyorum bi çok şey demeliydim sanırım:)) yeşil montu küçük halamızın kayınvalidesi fatma abla aldı ve onun eşi muzaffer amcamızda kızıma bayramda harçlığını verdi. sarı takımı küçük halamız esra, yanyana olan fıstık yeşili ve pembe takımın pembesini dürdoşum,yeşilini ise alışveriş yaptığımız yerden hemşerilerimiz,fil şeklinde kırmızı kirli yada oyuncak sepetini ve şemsiyeyi nazar boncuğu edamız,atkı bere eldiven takımı ,kadife pantolon ve şapkaları rabia halamız ve en alttaki hırka,bluz ve işlemeli penyemizi satı halamız aldı.hepsini tek tek yazıyorum çünkü kızıma hatıra kalsın istedim ilk istanbula gidişinden. herkese teşekküler

cumartesimiz




dün annem geldi ve beni dışarı çıkardı açılırsın diye,hastalıktan evden dışarı çıkmadığımdan herkes beni zorla dışarı çıkarıyo ama benim halim yokki yürümeye. hazine abla ve sultana gittik sonrada ebuşun dişi çıkmıştı ve ona uğradık. sultan delirdi eylüşle kızımda devamlı sultanı aradı bize bakmadı bile. sandalyede o kadar güzel oturduki fotoğaflamadan yapamadım.ve nazife yengesi eylüşe ebuşa yılbaşı şapkası almış:))

28 Aralık 2007 Cuma

bloğa ilk yazı:)

20:00 gibi uyuyan kızım uyandı 22:20 civarı ve uyutamadım ne yaptımsa ve inanılmaz hareketli idi oynamadığım oyun kalmadı ama sıkıldı hepsinden pc başına gelince ben bloğa yazı yazdığımdan yeni yazıyıda eylüş yazsın istedim işte eylüşün kaleminden, neler demek istedi kimbilir:))

20
tvc vç fcşçp
206,0303450
;
,,,,,,,,,

054
41045215445788
7

051,00/0//1

+0/
0nb y*-ççöu*öç*m öu

alışveriş kızı

hala hastayım işin ilginç tarafı iyileşme yok daha kötüye gidiyorum. dr a gitmedim emziriyoum nasılsa ilaç verecek ve kullanamayacağım diye ama keşke gitseydim. dün haydar dışarı çıkarken gel açılırsın dedi bende ona uydum ve çıktım real ve migrosu dolaştık. mehtaba uğradık migrosa gitmişken inanamadı tabi eylüşü böyle görünce. eylüş onun kucağında hiç sesini çıkarmadan oturunca daha bi hoşuna gitti tabi mehtabın . sonra reale gidip alacaklaımızı aldık ve eve geldik. gece haydar bizde kaldı çünkü onların ev daha yüksek olduğu için daha çok sallanıyo depremde ve annesi ve dilek dedesigilde kalınca oda bizde kaldı tek kalmak yerine, baya muhabbet ettik ve 2 yi geçiyodu yattığımızda. işte kızımın mehtapla ve alışveriş arabasında fotoları.

27 Aralık 2007 Perşembe

istanbula gidiş

istanbula gitmek için gece 00,30 da bindik otobüse kızım ve ben,ali ise 00,00da amasyaya gitmek üzere bindi otobüse çünkü cenaze amasyada kalkacaktı. istanbulda sadece küçük halamız esra vardı herkes cenazeyi amasyaya götürüyordu. gece yolculuğunu tercih ettim kızım gece çok uyanmıyo diye ama saolsun uyandığında bastığı yaygara sayesinde bi daha gece yolculuğumu asla dedim. otobüs hareket ettikten 5 dk sonra uyudu kızım oh ne güzel dedim içimden 2 saat uyur ama yok bi saat sonra cıyak cıyak uyandı ama nasıl bağırıyo susturmak imkansız her yolu denedimsede yatağını aradığını açıkca belli etti kızım ve sonra nasıl oldu anlamadım uyudu kendi kendine ama yarım saat sonra gene aynı ve 1 saat sona gene çığlık çığlığa uyandı bi süre sonra otobüsün tüm ışıkları yandı eyvah rezil oldum dedim sonra farkettimki molaya gelmişiz:) molaya inerken tüm otobüsün bana dik dik bakmasınıda asla unutmayacağım. molada uyudu minişim ve istanbula gelene kadar çok bi sorun olmadı 05,30 da istanbuldaydık ve bizi 06,00 da bekleyen küçük halamızın eşi yasini uyandırıp bekledik bekleme salonu diyemeyeceğim minicik yerde diğer insanlarla.otobüste toplanırken ve indiğimde eşyalarımı taşıyan yanımda oturan bayanada teşekkür etmeden geçemeyeceğim ama adını bile bilmiyoum eylüşün telaşından.ve sonra yasin ve esra gelip bizi aldı eve gidip 1 saat kadar uyuduk.yedi gün boyunca ikindi ile akşam namazı arasında kuran okundu ve buda kızımın kapalı hali:)

26 Aralık 2007 Çarşamba

çirkin kızım

bu aralar eylüşün hızına yetişmek zor ve bende unutkanım ama aklıma geldikçe yazacağım. kızımın dünden beri yaptığı bişi çirkin ol dediğimizde dudaklarını büzerek burnuna doğru çekmesi ve çirkin olması ve çok komik oluyo bunu yaparken bayılıyouz gülmekten . odadan çıkacağımızı anladığında ağlamaya başlaması,özellikle işte kuzu kuzu geldim diye şarkı söylediğimde dansetmesi bu aralar yaptıklarından önekler.ha bu arada istanbulda küçük hala esrada kalırken ve esra öksürdüğünde eylüşünde öksürmesi ama ankaraya geldiğinde unutmasıda var. artık eskisi kadar sık yazamıyorumda çünkü beni pcye oturtmuyo hatta mümkünse kendisi oturucak :)

aslında bu resim istanbuldan dönüşte otobüste çekildi ama kızım çirkin ol dediğimizde yaklaşık böyle yapıyo ama daha şekerini:))

dr kontrolümüz

pazartesi sabahtan gittik sami beye ama ben hasta olduğumdan elimi kaldıracak kuvvet bulamadım yazmak için ve kendimi biraz toplayıp yazdığımda eylüş kucağıma gelmek istedi ve klavyeye saldırınca yazdıklarım gitti ne yaptıysa kıpırcan.aslında uzunda bi yazı idi ama olsun bakalım, hadi sil baştan başlıyoruz.
sami beyin yanına gider gitmez bizi kapıda görünce aldı içeri sevgili doktorumuz. hemen yanağındaki kızarıklık çekti dikkatini, ne yaptıksa tekarlamasına engel olamadığımız sanki ısırılmış gibi bi kızarıklık var yanağında,sami beyin atopik dermatit dediği.bununla ilgili biraz konuşup rutin kontrolünü yaptı ve idrar yolları enf. hakkında konuştuk vs. kızım kilo konusunda ne sevindirdi beni nede üzdü 500 gr almış bu ay ve 7,500gr olmuş,ama boy konusunda resmen dumur oldum normalde ayda 2cm uzayan kızım bu ay 6cm uzayarak 70 cm olmuş. sami beye kızı zeynebi sorduğumda ii naapsın işte ben bayramda nöbetçiydim 24 saat çalışıp 24 saat bayıldım bi ara kızın elinde salatalık vardı bak nasıl kemiriyo dedim eşime oda tabi kemirir dişi çıktı dedi nasıl yani ne zaman dediğimde 3 gün oluyo dedi yani siz düşünün :)) sonra idrar vermek için beklerken ben haydar ve ali kahvaltı yapalım dedik kendimize poaça ve grefurt suyu aldık ama eylüş bardağa öyle atıldıki bi kaç atılmasından sona dayanamadım verdim ve şapur şupur içti bir sürü,oysaki baya ekşiydi bana bile ama sevdi sanırım o ekşiliğini. akşamüzeri idrar sonucumuz temiz çıktı ve bugünde idrar kültürü sonucumuz temiz çıkmış,çok sevindim enfeksiyonun tekrarlamadığına. eylüşe hastalığım bulaşmasın diye annemde eylüş, bi ara durmayınca inip emme olayımızı yaptık ve uyudu,kızıma bulaştırmadan atlatmak için çabalıyorum. istanbul resimlerimizide yükleyeceğim iyileştiğimde ama önemlisi kızım sağlığının iyi olması .

24 Aralık 2007 Pazartesi

ankaradayız

cumartesi akşam ankaradaydık ama bişeyler yazmaya fısat bulamadım bi türlü bayramlaşma ve gezme telaşından ve fotoğafları pc ye aktarmak için kullandıım aparatta kayıp olduu için resimleri atamayınca çokda bişiler yazmak gelmiyo içimden açıkcası. hemen yeni bi tane alıp yazılarıma hız vermem lazım yoksa o kadar resimden sonra yenileride eklenince hepsine yazı yetiştiremem:)

14 Aralık 2007 Cuma

kısacık bir merhaba

herkese merhaba
hala istanbuldayız ama iyiyiz demek için kısacık bir yazı yazmak istedim merak edenlere.istanbulda olduğumuz süre içinde genellikle evdeydik iki defa dışarı çıktık birisi küçük halamıza gitmek için diğeri ise kızımın ihtiyaçları için. küçük halamıza gidiş gelişimiz çok eğlenceliydi daha doğrusu gelişimiz daha eğlenceliydi sabahın 06,30unda:) neyse sonra uzun uzun detayları ve resimleri görürsünüz. biz iyiyiz eylüş hanım büyüyor bu yazıda mektup gibi oldu ama kabulünüze.
sevgiler

6 Aralık 2007 Perşembe

Başınız Sağolsun


Canım arkadaşımın bloğunu şimdi okuma fırsatım oldu.
Acısına daha erken saatlerde ortak olmak isterdim.
Başınız sağolsun canım arkadaşım.Allah sevenlerine sağlık,ömür versin.
Üzüntünüzü paylaşıyoruz Gilan ailesi olarak.

istanbuldayız


büyük babannemiz vefat ettiği için bu akşam 00:30 'da istanbula yola çıkıyoruz kızım ve ben , bu nedenle bir süreliğine bloğumuza yazamayacağız.büyük ihtimalle bayrama kadar istanbulda olacağız.e-maillerime bakmaya çalışacağım ama cevap yazamayabilirim…

O yüzden müsadenizle diyorum…

Şimdilik…

Kendinize iyi bakın!

Sevgiyle…

çarşamba akşamımız



çok iyi olmadığımdan tam bi organizasyon yapamadık haydarın doğumgünü için,dilek zaten eylüşü görmek istediğinden gelmiş bize hemen bişiler hazırladık ve haydarıda çağırdık yemeğe afiyetle yemek yedik sohbet ettik. masaya kuruyemişi tabaksız öylesine döküp yerken eski düğün salonu anılarını canlandırdık:) dilek gene eli boş gelmemiş ve kızıma çok hoş bi kaban almış pembe yanında eldivenleride olan çok beğendik çok teşekkür ettik.kızım uyurken dileğin eline makinayı verdim oda güzel resimler çekmiş işte resimlerimiz..

5 Aralık 2007 Çarşamba

mutlu yıllar haydar

4 Aralık 2007 Salı

günümüz

3 Aralık 2007 Pazartesi

sondalı film


sabah erken kalktık sondalı film için, yani babamız erken kalktı sadece anne zaten uyumamıştı kızımızda uyanmadı uyku arasında giydirip ana kucağında götürdüm hastaneye. biraz erken gittik hastaneye doktorların gelmesini falan bekledik ve çağatay bey taktı sondayı ben o sırada odada değildim hastane işleriyle uğraşıyordum aslında aklımada geldi o sırada yapacakları ama geç geldi. geldiğimde eylüş hiç ağlamamış sadece uyanmıştı sonra sıra asıl hünere geldi hüner sonda taktırmakta değil sonda takıldıktan sonra ilaç verilirken eylüş hanımı o film masasında sakin yatırmakta imiş. zaten başta ağladı teknisyenler bu duruma alışık olduklarından bize bütün şaklabanlık marifetimizi sergilememiz konusunda ısrarlı davandılar zaman kısıtlaması olmadan. söylemediim ninni türkü kalmadı tabi öncesinde acı çekecek diye düşündüğümden bi tedirginlik ve endişe haliyle kızı sakinleştiremedim ama sonra alıştım. kızım gel teyzesi dediğimde ellerini gel gel yaparak sakinleşmeye başladı sonra bi küçücük eylüşcük varmış vs diye devam ettik bi yarım saat kadar,ilaç verildi film çekildi ve eylüşü giydirip evimize geldik öğleden sonraya kadar sabrettik sonucu aldık ama içinde rapor yok sadece film var ve ben filmden anlamıyorum tabiki koştur koştur sami beye gittim ama o yenidoğan yoğun bakımda imiş ve yarım saat daha işkence çektim bekleyerek,sami beyin odasına girdim bana söylediği şey "bu defa ifadenizden anlayamadım sonucu" gülümsedim ve " rapor yok içinde sordum ama rapor vermiyorlarmış bende filmden anlamdıımdan" dedim "aa rapor yokmu" deyip filmleri aldı ışığa koydu ve zarfı çevirdi şakacıktan rapor aradı:) "bende ifadesiz olurmuşum filmi anlamayıp ne komik olur" diye beni rahatlatmaya çalıştı ve asıl sonucu söyledi ve rahatladım üzerimden dünya kalktı ne bi ton yükü. bi sorun yokmuş yani böbeklere kaçak yomuş sadece enfeksiyona yatkın bi bünyesi varmış onuda bezden kurtulunca atlatırmış.bizim için önemli olan bu filmdi ama önlem olarak sonra sintigrafide yapıcaz biraz damar yolu palazlansın şimdi yazık kızıma dedi. alerjisinden konuştuk ve duşu sıklaştırmamı söyledi bende 2 günde yaptırıyoum dedim hadi ya o zaman gayet ii ben geçen gün bizim kız niye pastırma kokuyo dedim bizimkiler haftada bir yıkıyorlamış sizide öyle sandım dedi:) bizimle yakından ilgilenen Sami beyin Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesindeki arkadaşı Çağatay beye ve kızına sevgilerimizi sunarak sami beyden ayrılıp evimize yani ananede olan kızımın yanına geldim.öptüm kokladım sevdim. kızım iki gündür ben geldiğimde beni özlediğini gösteren davranışları abartmış durumda hatta dün bizi kapıda görünce ağlamaya başladı annemle babam şok oldular sabahtan beri gayet iyiydi siz gelince böyle yaptı diye. bügünde eve geldikten sonra yemek hazırlamak için mutfağa giderken ananesinin yanında idi ve ben kapıdan çıkarken ağlamaya başladı. artık gideceğimizi anlıyor kesin olarak.ananeden yemekten sonra evimize geldik ananeside bizimle geldi kızımızı yıkamaya eşlik etmek istediğinden. bi güzel yıkandı paklandı ve ananesi tarafından giydirildi sultanım ve az önce uykuya daldı.çok çok mutluyum bi sorun olmadığı için.allahıma binlerce şükürler olsun.

2 Aralık 2007 Pazar

pazarımız



pazar sabahı saatin hayli ilerlemesine rağmen hala uyuyan babasını uyandırmaya çalıştı eylüş resimdeki gibi:)) çok güldüm bu hallerine,aliyi uyandırmak kolay değildir öyle ama eylüşe dayanılacak gibide değil hemen kalktı ali ve günümüz başladı ben gergindim haftasonu pazartesi yapılacak sondalı film nedeniyle. kızımla vakit geçirdik sonra önemli bir iş için optimuma gittik filiz,ben ve ali, istediğimizi aldık yanındada eylüşe oyuncak aldık tabiki:) aç pelikan oyuncağın adı ve çok şeker bişi, bu oyuncak filiz teyzesinden hediye beyaz gülüne. aslında fil vardı bi tane ve filize fili dediğimiz için onu alalım dedi fili,kullanım açısından baktığımızda bu oyuncak daha ilgisini çekecekti bunu aldık.kocaman bi pelikan ağzını açıp içine yanında olan ve farklı şekillerde ve farklı sesler çıkaran minik oyuncakları atıyosun karnından geri alıyosun.bundan sonraki hedefimiz yaramaz toplar ve ı am the boss.

cumartesi neler yaptık


evdeydik aslında anlatılacak çok bişeyimiz yok .sabahtan tülayla ceren geldiler, tülay teyzesi kızımın çeyizine tülbent yapmış bitane onu bıraktı bide bana turşu yapmış saolsun. sonra halamlara gitmek için hazırlandık edanın aldığı pembe elbisemizi giydik saçımıza mineden gelen bandı taktık ama uyuduk ve gidemedik:)

1 Aralık 2007 Cumartesi

İdrar Yolları Enf.

idar kültürü sonucumuzu telefonla öğrendik temizmiş. üremenin olmaması beni rahatlattı ama genede sondalı film yapılacak böbreklere kaçak vamı diye. bu konu ile ilgili bir yazıyı alıntı yapma gereği duydum.Yazı bebekkokusu sitesinden alıntıdır.
http://bebekkokusu.ekolay.net/news/templates/konular.aspx?articleid=463&zoneid=40

"İdrar yollarının böbreklerden mesaneye kadar olan bölümü normal olarak sterildir. İdrar yollarının sterilliğini koruyan mekanizmalardan bazıları idrarın asitliği ve serbest akışı, boşaltım mekanizmasının normal olması, sistemin bütünlüğü, vücut savunma sistemleridir. Bu mekanizmalardan herhangi birisindeki anormallik ve idrar tutukluğu, idrar yolu enfeksiyonu açısından başlıca hazırlayıcı faktörlerdir.

Yenidoğanların %1-2’sinde idrar yolu infeksiyonu gelişir, erkek kız oranı 5:1’dir. Erkeklerdeki infeksiyonlar genellikle bakteriyel infeksiyonlardır. Hazırlayıcı faktörlerden bazıları idrar yolunun şekil bozuklukları, prematurelik, vücuda yerleştirilen sondalar ve sünnet yapılmamasıdır. İdrar yolu infeksiyonu olan yenidoğanların %20-40’ında majör böbrek anormallikleri vardır.

Yenidoğan döneminin ardından küçük çocukların %2-5’inde ve okul çağındaki çocukların %5’inde idrar yolu infeksiyonları görülür. Kız erkek oranı yaşla birlikte yükselir ve dört yaşından sonra 10:1’den yüksektir. Kızlarda belirgin olarak daha fazla görülmesi kızlarda üretranın daha kısa olmasına bağlanmıştır. Bu yaş gurubunda diğer hazırlayıcı faktörler vücuda yerleştirilen sondalar, kabızlık, idrar yolunun anotomik anormallikleridir.

Belirtiler :

Yenidoğanlarda belirtiler çok belirgin değildir. İyi beslenememe, ishal, gelişme geriliği, kusma, hafif sarılık, bebekte gevşeklik, ateş veya beden ısısı düşüklüğü idrar yolu infeksiyonunu düşündürebilir.

Tedavi :

İdrar yolu infeksiyonlarında tedaviye cevap genel olarak iyidir. Doğru tedavi edilmiş hastalarda genellikle düzeltilemeyen bir idrar yolu anormalliği yoksa böbrek yetersizliği gelişmez. İdrar Yolu İnfeksiyonlu hastaların yaklaşık %50’sinde tekrarlama görülse de ürolojik anormallikleri olanlarda daha sıktır.

Tedavinin amacı böbrek sağlığını korumak ve herhangi bir sekel kalma olasılığını en aza indirgemektir.

İdrar yolu infeksiyonu tanısı konan bütün çocuklarda, karında kütle, böbreklerde büyüme, üretrada anormallik olup olmadığına bakılması gereklidir.

Vezikoüreteral Reflü

İdrar yolu infeksiyonu tanısı konan bütün çocuklarda idrar yolu anormalliklerinin saptanması gerekir. Bu çocukların %25-50’sinde bulunan Vezikoüreteral Reflü, infekte olmuş idrarın böbreğe geri kaçmasıdır. Bu reflü sonucunda böbreğin gelişmesi engellenebilir, böbrek hasar görebilir veya böbrek yetersiliği oluşabilir.



Vezikoüreteral Reflü Evreleri :

Evre I : Yalnızca üreterlerde (böbrekle mesane arasındaki idrar yolu) reflü vardır.
Evre II : Reflü böbreğin toplayıcı kanallarına kadar ulaşır.
Evre III : Üreterler ve böbrek pelvisi genişlemiştir.
Evre IV : İdrar kanallarında genişleme artar, Böbrek içindeki fornikslerin keskin açıları kapanır.
Evre V : Üreter, pelvis (Böbreğin altında çanak şeklinde olan toplayıcı sistem) ve kaliksler çok genişler. Papillaların izleri silinir.

Vezikoüreteral Reflü tanısı konan çocuklarda, tanı konduktan sonraki ilk yıl boyunca 3-4 kez ve bundan sonraki 2 y da 3 yıl boyunca (ya da çocukta İYE semptomları geliştiği zaman) en az yılda iki kez yeniden idrar kültürü yapılmalıdır. Tekrarları azaltmak ve böbrekte hasarın önüne geçmek için evre II ya da daha ileri reflu olan çocuklarda koruyucu antibiyotik tedavisi gerekir.



Vezikoüreteral Reflü evresine göre tedavi edilmelidir. Röntgeni normal olan veya evre I reflü olan çocuklar periyodik idrar kültürü yapılarak izlenebilir. Evre II veya III reflü olan çocuklar koruyucu antibiyotik tedavisi adayıdırlar. Evre IV ya da V reflü ya da majör bir böbrek anormalliği saptanırsa ameliyat gerekebilir."