CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

6 Haziran 2008 Cuma

dut ve karpuz keyfi

resimsiz yazı yazmaya başladım bi süredir farkındayım ama artık yaşlandım makinamı yanıma almayı unutuyorum:) kızım geçen seneden karpuz yemişti ama dut yememişti yada belki annem benden habersiz yedirmiştir bilemem ama kahvaltıya başladığımızda hersabah kahvaltısına pekmez katıyordum kızımın ve ben şanslıyımki kendimiz yapıyoruz pekmezi (halam,ananem) ,iki çeşit pekmez vardı bende birisi kırşehirden gelen üzüm pekmezi diğeri ise yeter annemin getirdiği dut pekmezi(onu yapanda alinin teyzesinin kızı) ben ikisinide kullandım,yani kızım dutada alışkın bir şekilde ama birebir dut yemeye başladı artık hemde komşumuzun annemlere bitişik ağacından yiyor keyifle.bugün kahvaltı sonrası indik anneme gene ve selma ablayıda dolaştık salıncak keyfinden sonra,anneme kızımı bırakmak için geldiğimde seboş(babannem) avucundaki dutları bana verdi bende yedirdim kızıma ve cadı bana bırakmadı iki elin dolusu dutu yedi afiyetle,az öncede evden inerken komşumdan biri aşağıda karpuz yerken ondanda karpuz yemişti,dut yerkende bir yandanda buzluğa koymak için hazırlayacağımız bezelyeleri biraz kurusun diye sermişti annem masanın üzerine onları dağıttı artık dur durak bilmiyo zaten eylüş hanım.bu buzluk mevzuunu yasemin duyunca bana gene buzluk kuşu diyecek ama :) ben buzluksuz yaşayamam şekerim. geçen seneden aklımda olduğu halde yapamadığımı bu sene yapıp bi şekilde dutları kışa taşıyacağım önerisi olanlar varsa lütfen fikir verin bana benim düşüncem reçel yapmak,kurutmak ve daha önce hiç denemediğim buzluğa koyup kışın çıkardığımda suyunu eylüşe içirmek ama bunu denemediğimden tam emin değilim. ve pekmez konusunda ekleyeceğim şey kışında karla pekmez yenir bizde bu kış yaptığımda kızımla beraber yemek dileğiyle:))

İŞTE DUT'UN BİTMEYEN FAYDALARI

Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahip. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu biliniyor. İşte dutun diğer faydaları: "- Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır. - Aç karnına yenen beyaz dut barsak solucanlarını döker. - Dutun taze yaprakları ile derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamalar durur.
- Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. - Sabah aç karnına yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışması temin edilir. - Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda ateş de düşürür. - İştah artırır, enerji verir.
- Kalsiyum , demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin. - Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında kullanılır."

0 yorum: