CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

6 Haziran 2008 Cuma

dut ve karpuz keyfi

resimsiz yazı yazmaya başladım bi süredir farkındayım ama artık yaşlandım makinamı yanıma almayı unutuyorum:) kızım geçen seneden karpuz yemişti ama dut yememişti yada belki annem benden habersiz yedirmiştir bilemem ama kahvaltıya başladığımızda hersabah kahvaltısına pekmez katıyordum kızımın ve ben şanslıyımki kendimiz yapıyoruz pekmezi (halam,ananem) ,iki çeşit pekmez vardı bende birisi kırşehirden gelen üzüm pekmezi diğeri ise yeter annemin getirdiği dut pekmezi(onu yapanda alinin teyzesinin kızı) ben ikisinide kullandım,yani kızım dutada alışkın bir şekilde ama birebir dut yemeye başladı artık hemde komşumuzun annemlere bitişik ağacından yiyor keyifle.bugün kahvaltı sonrası indik anneme gene ve selma ablayıda dolaştık salıncak keyfinden sonra,anneme kızımı bırakmak için geldiğimde seboş(babannem) avucundaki dutları bana verdi bende yedirdim kızıma ve cadı bana bırakmadı iki elin dolusu dutu yedi afiyetle,az öncede evden inerken komşumdan biri aşağıda karpuz yerken ondanda karpuz yemişti,dut yerkende bir yandanda buzluğa koymak için hazırlayacağımız bezelyeleri biraz kurusun diye sermişti annem masanın üzerine onları dağıttı artık dur durak bilmiyo zaten eylüş hanım.bu buzluk mevzuunu yasemin duyunca bana gene buzluk kuşu diyecek ama :) ben buzluksuz yaşayamam şekerim. geçen seneden aklımda olduğu halde yapamadığımı bu sene yapıp bi şekilde dutları kışa taşıyacağım önerisi olanlar varsa lütfen fikir verin bana benim düşüncem reçel yapmak,kurutmak ve daha önce hiç denemediğim buzluğa koyup kışın çıkardığımda suyunu eylüşe içirmek ama bunu denemediğimden tam emin değilim. ve pekmez konusunda ekleyeceğim şey kışında karla pekmez yenir bizde bu kış yaptığımda kızımla beraber yemek dileğiyle:))

İŞTE DUT'UN BİTMEYEN FAYDALARI

Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahip. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu biliniyor. İşte dutun diğer faydaları: "- Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır. - Aç karnına yenen beyaz dut barsak solucanlarını döker. - Dutun taze yaprakları ile derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamalar durur.
- Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. - Sabah aç karnına yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışması temin edilir. - Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda ateş de düşürür. - İştah artırır, enerji verir.
- Kalsiyum , demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin. - Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında kullanılır."

gene sobelendik

aslında ben haleyi sobelemiştim ama o bunu görmeden başkası tarafından sobelenmiş ve bu yazının sonundada beni sobelemiş,onların sobeleme şeklinde sobelenen her harfle ilgili başlayan kısa yazılarla kendini anlatıyor ve bunu sevdiğim için bende sobe yazımı yazıyorum ama haleninki kadar uzun olmayacak:)
A nne olduktan sonra anladım hayatın anlamını ve annemin neler yaşadığını, B u sitede böyle başladı zaten,çocukları kendi bebeğim olmadanda çok sevmeme rağmen asıl çocuk sevgisini anladım C anım kızım olduktan sonra ve bu nedenle asıl mutluluğu, hayatı,gülmeyi,bana öğrettiği için eylüşüme Ç oook teşekkür ediyorum. etrafımdakiler hep yaşımdan genç olduğumu, herkesle çabucak kaynaştığımı söylerler bu huyumuda çok severim zaten bir de kendimce yaşadığım her andan, bulunduğum her ortamdan mümkün olduğunca memnun yaşamaya çalışırım, çünkü kötü yada sıkıcı bir durumda olsam dahi bunu kendime iyice dert etmek beni daha kötü yapıyor,bunu her zaman başardığım söylenemez tabiki ama elimden geldiğince böyle yapmayı tercih eden biriyim.
ilk ve ortaokulu mahallemde liseyi çinçin koleji diyede geçen meslek lisemde,40 küsur erkek 5 kız olarak okudum ve sonra D okuz eylül üniversitesi haberleşme bölümünü kazanarak çook çok güzel şehir izmirle tanıştım ve çok mutlu iki yıl geçirdim hemde dolu dolu ve oradada iki kız idik sınıfta yani en iyi arkadaşlarım çoğunlukla erkekti belirli bir yaşa kadar, sonra ankarama geri dönüp bir ankara bir kırşehire gidip gelerek pedagojik formasyon aldımki buda benim hayatımda iyiki almışım dediğim bir eğitimdir,bu eğitimi alırken teyzoşumun yanında kaldım,neler paylaştım onla ve deryamla.ve her güzel şeyin eyin bir sonu olduğu gibi eğitim bitti ve iş hayatına atıldım,ilk işyerim telpa bana çok şey kattı özellikle hayatımdaki dayanaklardan her sıkışmamda aradığım dilekimi kazandırdı ve sonra kısa bir tekodak çalışmam oldu ve eşimle beraber bir şirkette aynı ofiste çalışmanın zorluklarını öğrenmiş oldum :) ve tansaş tutkum başladı, tansaş izmirden beri hep çok sevdiğim bir yerdi ve iç anadoluya açılırken onlarla çalışma keyfide yaşadım ve yine çok değerli dostlarımı kazandım buradaki,bunların başında hale ve özoşum gelir. bir sene iş dünyasına bir ara verdim güzel başlayan ama kötü biten bir ara ve sene idi benim için, ilk bebeğimin haberini aldım senenin ortasında ama onsuz bir son oldu o sene benim için. iş dünyasının en keyifli yanı her şirketin bana çok güzel arkadaşlıklar katmasıdır işte interaktifde çok önemlidir benim için; ayrıldığım son şirket ama çağrı merkezi deneyimini yaşadığım ilk şirkettir, talihsiz bir kapanışla buradanda ayrıldım ama oradan ayrılırken eylüşümün haberini aldığımdan buruk da olsa hamileliğimi evde geçirmek çok güzel bir doğum yapmama neden oldu.
E ylülümün ismine çok takıldı herkes neden mayısda doğduğu halde eylül diye sormayan yok gibiydi, ben eylülde tatil yapmayı severim ve hep eylülde evlenmek istemişimdir,eylül sonbaharın başlangıcıdır ve eylülüm hayatımın haharıdır, işte bu nedenle kızımın adı E ylül.
ben hep çok çocuk istemişimdir sanırım kalabalık bir ailede büyümem buna neden, 6 halam ve birde babamla sayarsak bayramlarda bizim evin halini düşünün artık kuzenlerle, gelenle, gidenle. bizde dört kardeşiz ve benim küçüğüm F ilim her zaman yanımdadır ve hep benden büyük bir edası vardır, ben daha çocuk yanlarımla öne çıkarım onun yanında. sonra tek erkeğimiz mehmetimiz, kızımdan önce hala olmamı sağlayan kardeşim,ebuşumun babası. ve evin küçüğü miniciğimiz baharımız,minicik dedikse bize göre minik yoksa ağustosda düğünü var ve 22 yaşında,ama ben izmire okumaya gidene kadar aynı yatakta koyun koyuna yattığımdan hala büyüdüğüne ve tek başına bişeyler yapabileceğine çok tereddütlü bakarım.bahar sayesinde ailemize katılan haydar,selma abla,merdan abi ve dilek herzaman yanımda olan ve dünür olarak bakmadığımız canlarımızdır.
G elin olarak nasıl biri olduğumu tabiki ben anlatamam bunu eşimin annesi ve kardeşleri anlatmalı, alide benim gibi dört kardeş ama onlar tersine üç erkek bir kız yani onların değerlileri alev - kızımın tek halası, alinin küçüğü süleyman ve en küçükleri cücümüz yani cüneyt de kocaman oldu ve işe başladı artık bartında, biz evleneli 8 sene bitecek temmuzda bunları düşününce alev ve cücü elimizde büyüdü diyebiliriz şimdi kocaman olsalarda. eşimin annesi yeter anne kaynana diyemeyeceğim,eşini erken yaşta kaybettiği halde çocuklarını tüm zorluklara karşı büyütüp yetiştirmiş bir annedir.H ayatın insana ne getireceği belli olmuyor bu nedenle H ergüne yeni bir gün ama her ana son anımız gibi yaklaşmalıyız bence. eşim sayesinde H ala derken kendi H alalarımdan ayırt etmediğim rabia halam ve aslan eniştemle kızları küçük halamız esra ve bıcırığımız (ama oda kocaman bakmayın bıcırık dediğime) edamız istanbulda olsalar bile her zaman yanımızdadırlar.
ve H aintosbaa kocama geldi sıra aslında onla ilgili ne yazsam diye düşünmek gerek uzun uzun en iyisi ben yazmayayım kızımı yönlendirmiş olurum.H em
H aintosbaa benim netde nicklerimdir de biline.
işle ilgili kısımda son işyerimden bahsetmedim ama bunu bilerek i harfine sakladığımdan değil inanın unutmuşum ama iyide olmuş unutmam bakın yoksa I harfi gibi İ 'yide boş geçecektik. şimdiki işyerimde interaktifdeki gibi internet üzerine çağrı merkezi, orada kablo tv abonelerine internet konusunda destek verirken burada da adsl abonelerine telefonda teknik destek sağlıyorum. burada arkadaşlarım 28 ocak eğitim grubundan çoğunlukla ama daha önce bahsettiğim çabuk kaynaşma huyumdan dolayıdırki aynı yerde çalıştığımız 118 11 bilinmeyen numaralar ve 444 1 444 telekom müşteri hizmetlerindende arkadaşlarım varki özellikle 118 11 kızlarıma sonradan bir yazıda uzunca yer vereceğim inşallah. İ nternet benim hayatımda önemli bir yer tutar, benim

İ nternet aracılığıyla edindiğim çok değerli arkadaşlarım vardır çünkü.
ve halemin bişi bulamadığı harfe sıra geldi yani hangi harf ? ben bu yazıyı yazarken ilk aklıma gelen harf ve konu idi çünkü ben asla saçlarımı J ölelemedn dışarı çıkamam saçlarım çok uç uç olup elektiriklendiğinden hehehe :)) birde
J alenin benim çok sevdiğim bir şarkısı vardır .
Çare aramadım zannetme
Çıkmaz yolları zorladım
Gittim olmadı
Kaldım olmadı
Bitti diyorsan laf değil

işte bu hayatımdaki bu iki detay beni K urtardı.

L üzumsuz konu uzatmalara girmemeye çalışsamda her zamanki gibi konudan konuya atlayıp, çenemin düşmesinden yazı uzuyor ve burası kızımın sitesi ama bende onun annesiyim kendimi anlatayım uzunda olsa. M ümkün M ertebe konuyu toplamaya çalışarak bunun ne kadar M ümkün olacağını yazının sonunda göreceğiz O lmassa sil baştan yeni bir yazı yazarız, bunu yazarken yorulmuşuz ne Ö nemi var.
annemin adı P erihan ve P eri deriz biz ona çünkü hayatımızın her anına dokunuşları ile sihirli bir kadındır annem.annem kızımın en yakın arkadaşı şimdi onunla türlü türlü oyunlar oynayıp vakit geçiriyo R, (R ye yer bulamadım çaktırmayın).S ıcakkanlılığımı,çabuk anlamamı annemden almışım ben ve annemede çok benzerim zaten. babamın adı ise Ş aban ve ben babama çok benzemem, babam olan filidir, babam herzaman kendi ayaklarımız üzerinde durmamız için çabalamış ve hep destek olmuştur bize, babam T ek erkek olduğundan amca demenin tadını bilmeyiz biz ama bolca halaya sahibiz.
kitap okumayı, gezmeyi çok severim,hayatımın her bölümünde gezilecek listem vardır ve gezilecek listemden bir yerlere gittiğimde değmeyin keyfime , hamile kalmadan önce gezilecek listemde olan yerlere kısada olsa bir tur yaptık dayım,yengem ben ve ali ve böylelikle U rfayı ve hatayı listemin başından aldım,ama hataya ziyaretimizin kısa olmasından dolayı hatay hala ilk başlarda, gezilecekler listemin başında kazdağları -
çetmihan otel, ishak paşa sarayı -doğu bayazıt, ayvalık ve sinop yada karadeniz turu var .
eskiden br okunacaklar listem ve birde başucu kitaplarım vardı ve gecenin bir yarısı da olsa aklıma bir şiir yada bir paragraf gelse onu bulur okur rahat ederdim ama kızım olduktan sonra eskisi kadar okuduğumu söyleyemem yinede konu ben olunca nietzscheden sevdiğim sözü yazmadan bu yazıyı tamamlamam mümkün değil. Umut kötülüklerin en kötüsüdür,işkenceyi uzatır.
benim adımı babam koymuş emel sayını çok sevmesinden dolayı sanırım ve evlenmeden önceki soyadımda Ü nlü,evlendikten sonra ise Ü nlü köse oldum ben bazılara buna inatla takılsada, V e Y azımın sonuna geldim ama burada en sevdiğim şarkı sözlerinden birini yazmadan edemeyeceğim suaviden Y alı çapkını ,

suspus oldu sazendeler bu gece
hazırlan fırtına kopmak üzere
kalbime tünemiş kuşlar uçuştu
cam kırığı gibi doldun içime

eski bir madende göçük gibiyim
toprağın altında kalabilirim
kim vurduya gitmesin aşkıma ses ver
uçarı değilim kadir bilirim

herkese Z evdileriyle aman sevdikleriyle mutlu günler dileğiyle. ben bu yazıda kimseyi sobelemiyorum üzerine alınanlar yazsınlar :)